Ik deelde met jullie in mijn vorige log de strategie om wegens tijdelijke krimp van het team de komende periode de focus te leggen op het aan bieden van coachingstrajecten. We zijn inmiddels in volle gang.
We draaien nu 5 coachgroepen. Ook dit traject hebben we uit gezet voor 12 weken. Een aantal jongeren hadden tijdens de training al aangegeven dat ze na het behalen van hun certificaat graag door wilden gaan met hun persoonlijke ontwikkeling. Naast deze leerlingen heb ik besloten verder te gaan met alle leerlingen uit de training die geboren zijn voor 1995 en die meer dan 2 onvoldoendes op hun cijferlijst van het eerste S.O. hebben.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet makkelijk vond om andere leerlingen te weigeren. Ik heb ze uiteraard uitgebreid uitgelegd waarom ik voor deze groep kies en dat de coachgroepen niet groter kunnen zijn dan 8 leerlingen per groep. Sabine de Vries coacht een groep en ik de andere vier groepen.
In de groepen zitten jongeren van 17 tot 22 jaar! Het is dus echt van essentieel belang om deze jongeren de maximale ondersteuning te bieden bij het behalen van hun MULO diploma.

De opbouw
We zijn gestart met het inventariseren van eventuele persoonlijke problemen die er toe geleid hebben dat ze onvoldoendes hebben gehaald in de eerste periode. Daarna hebben we samen in kaart gebracht wat de uitdagingen zijn voor de vakken waar ze minder sterk in zijn. We blijven uitgebreid bezig met het maken van [smart] weekplanningen! Verder geven we elke meeting aandacht aan het vergroten van hun vocabulaire, doen we communicatieoefeningen en gaan we door met het trainen van hun zelfbewustzijn! Kortom, verdieping van de stof uit de training. Ik ben zo trots op hoe de leerlingen gegroeid zijn en nog steeds groeien. Ik heb waarlijk het mooiste vak wat er bestaat!
De vruchten werpen zich af
Het werd mij al snel duidelijk dat ik hulpbronnen moest gaan aanboren. Voor coaching en training kun je mij wakker maken, maar bijles geven valt niet onder mijn kwaliteiten. Al de leerlingen hadden dramatische onvoldoendes voor Spaans [drietjes en viertjes], ook de wiskundecijfers waren bij velen onder de maat.
En ook nu weet ik weer hoe rijk ik ben met goede vriendinnen! Natascha Brahim-Waaldijk [geboren coach] heeft de leerlingen weer enthousiast weten te krijgen voor Spaans. Met een aantal bijlessen hebben de leerlingen het vertrouwen in zichzelf weer teruggekregen. De cijfers van het 2e S.O. Spaans zijn inmiddels bekend. Alle leerlingen hebben voldoendes gehaald en dan heb ik het ook over zevens en achten! YES THEY CAN! Tille Horenbeeck [geboren en gediplomeerd coach] draagt haar steentje bij met het geven van een aantal Wiskundelessen in de aanloop naar het S.O. over 2 weken.
Gudu’s ook via deze weg wil ik jullie bedanken voor jullie geweldige en enthousiaste hulp. Jullie bijdragen maakt een essentieel verschil voor de leerlingen.

De bijlessituatie
Voor het slagen in het leven is een krachtig zelfvertrouwen en een helder bewust zijn van je kwaliteiten de basis. Voor het slagen voor je schooldiploma dient deze groeiende basis in sommige gevallen aan gevuld te worden met bijles. Het is niet voor iedereen altijd financieel haalbaar om deze ondersteuning te creëren. Voor YES dus duidelijk dat wij hierin een medeverantwoordelijkheid dienen te nemen in deze fase. Sabine en ik zijn nu bezig om mensen te vinden die structureel bijles kunnen verzorgen voor de periode naar het examen toe. We zijn op zoek naar mensen die zich geïnspireerd voelen door de YES doelstelling en voor een bescheiden vergoeding bijles Wiskunde / Natuurkunde / Spaans willen geven. Bent u die persoon of kent u iemand die dit graag zou doen, neem dan contact met ons op!

YES! buiten Paramaribo
In de periode dat ik in Nederland trainingen gaf voor het United World College, had ik de eer om mijn bijdragen te leveren in het coachen van een aantal zeer talentvolle jongeren, die nu zelf trainingen geven. Daphina Misiedjan, Ufuk Kahya en Ralph Schreinemachers zijn naar Suriname gekomen op uitnodiging van de KLIM [de organisatie van de Caraiben en Arowakken in Marowijne]. Zij hebben een zevendaagse leiderschapstraining gegeven voor de inheemse jongeren van het district Marowijne. Aan mij was gevraagd om ze te ondersteunen in het proces tijdens de training. De deelnemers waren zeer leergierig en enthousiast. Erg inspirerend om te zien dat de jongeren gedreven zijn om een bijdrage te willen leveren in de ontwikkeling van hun gemeenschappen.
Het was een bijzondere ervaring, ik vond het erg moeilijk dat ik niet de hele training aanwezig kon zijn. Tijdens de 3,5 uur durende rit terug naar mijn YES leerlingen in de stad ging er van alles door mijn hoofd. Wat telkens terug kwam was; Ik heb Youth Empowerment Suriname op gericht en niet Youth Empowerment Paramaribo. Hoe kan ik het mogelijk maken om in de nabije toekomst terug te keren naar Marowijne….
To be continued!

Iedereen weer heel veel dank voor jullie support!
YES WE CAN!

Brasa, Apana

Delen: