• YES deed mee aan een bijzonder project: IGROW. Gefinancierd door de EU én door Vlaanderen. Het was niet gemakkelijk maar we groeiden boven onszelf uit.
  • Vervolgens was YES in Brussel. De presentatie door Rachel Wiitenberg van YES was een groot succes.
  • Ook in Suriname beginnen nu de eindexamens. YES gaf speciale motivatie-sessie en zag het zelfvertrouwen groeien.
  • Inmiddels zijn we terug bij ons vertrouwde maar ook veranderde jaarprogramma. We zijn gestart met 80 enthousiaste jongeren op twee verschillende MULO scholen.

IGROW
De eerste pilot van IGROW hebben wij in maart met succes afgerond. Het waren maanden met heel veel uitdagingen en veel groei voor ons als team. Het is niet gemakkelijk om met complexe onderwerpen als Gender Based Violence (GBV) en Sexual Reproductive Health and Rights (SRHR) aan de slag te gaan met jongeren uit het lager beroepsonderwijs (LBO).
YES werkt in haar eigen projecten altijd met jongeren die zelf kiezen voor deelname aan onze naschoolse trainingen. In het IGROW project gaven wij de trainingen tijdens schooltijd en hadden de jongeren geen vrije keus om mee te doen. Met veel creativiteit en de nodige flexibiliteit is het YES gelukt om een bewustwordingsproces bij de leerlingen op gang te brengen.
In hun schriftelijke eindevaluaties hebben bijna alle 317 leerlingen aangegeven dat ze heel veel hebben geleerd en graag nog een training zouden willen volgen. Het IGROW project in zijn totaliteit vindt plaats van maart 2017 tot oktober 2019 en wordt gefinancierd door de EU en De Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB). Er doen 10 scholen mee en de aanpak is schoolbreed, er wordt gewerkt met leerlingen, leerkrachten, schoolleiders en ouders. In het schooljaar 2018/2019 zal YES een 2e IGROW empowerment traject uitvoeren.

YES als expert te gast in Brussel
eNSPIRED is het VVOB-programma rond gelijke onderwijskansen in België. Jaarlijks nodigt VVOB een delegatie van een van haar partnerlanden uit voor een diepgaande dialoog over een actueel thema binnen gelijke onderwijskansen. Tijdens de leerweek vinden workshops, uitwisselingsmomenten en panelgesprekken plaats, waarbij de lerarenopleiders, pedagogisch begeleidingsdiensten en (toekomstige) leraren intensief uitwisselen en in dialoog gaan. Het was een eer voor YES om onze trainer Rachel Wittenberg af te mogen vaardigen om een aantal workshops te geven in Brussel. Het onderwerp van deze leerweek was “kwetsbare jongeren”. We zijn ontzettend blij dat wij onze visie en methodes hebben kunnen delen met mensen uit het Belgische onderwijsveld. En dat YES hiermee heeft bijgedragen aan nog meer inzicht over hoe wij effectief kunnen werken met deze doelgroep.

Motivatie sessies voor eindexamenleerlingen
Regelmatig vragen scholen ons of wij motivatie sessies willen geven aan hun eindexamen leerlingen. In de afgelopen jaren hadden wij daar niet alle mogelijkheden toe, omdat wij ons concentreerden op langere empowerment trajecten. Doordat wij nu partners zijn in het IGROW project hebben wij ons regulier programma per schooljaar moeten aanpassen.
YES heeft nu een reeks workshops kunnen ontwikkelen waarin wij alleen focussen op jongeren heel intensief motiveren voor het behalen van hun eindexamen. Interne en externe hulpbronnen scherp in kaart brengen, realistisch leren plannen en je aan je planning houden, samenwerken, je kwaliteiten kennen en ze weten in te zetten, bewust worden van de kracht van je eigen gedachten en nog veeeel meer. Prachtig om het geloof in eigen kunnen terug te zien komen bij de jongeren die misschien niet de beste cijfers hebben gehaald voor hun S.O.’s, maar nu wel weten dat ook zij het examen wel degelijk kunnen halen!

Empowermenttraining nu voor de 3e klassen
In het kader van ons gewijzigd jaarprogramma geeft YES dit schooljaar onze empowerment training aan de leerlingen van de 3e klassen. We zijn direct na de paasvakantie gestart met 80 enthousiaste jongeren op twee verschillende MULO scholen in Paramaribo. Jongeren die niet altijd de perfecte omstandigheden hebben, maar een geweldige intrinsieke drive hebben om zich te willen ontwikkelen.
We hebben deze training tot 14 weken gemaakt in plaats van 12 weken, dus nog meer ruimte om alles eruit te halen wat er in zit aan mogelijkheden met deze groep!

De economische crisis woekert voort in Suriname. Het is voelbaar en zichtbaar op alle vlakken in de samenleving en zeker ook bij onze jongeren. Het YES team is zich ervan bewust dat het een edele taak is om met de jeugd van ons land te werken. Zij zullen uiteindelijk de toekomst zijn van Suriname!
YES WE CAN!
Iedereen heel veel dank voor jullie support en interesse, kijk voor een wekelijkse update over onze projecten op onze Facebook pagina. En als u een donatie wilt doen klik dan op steun YES

Een warme brasa uit Suriname,

Apana van Leeuwaarde

 

Delen: