YES timmert aan de weg om professioneler te worden in alle facetten van haar organisatie. Met trots maken wij bekend dat het bestuur een nieuwe voorzitter heeft: Tille van Horenbeeck. Zij houdt zich bezig met onderwijsontwikkeling in haar dagelijkse functie als coördinator van het samenwerkingsprogramma tussen België en Suriname. Apana van Leeuwaarde vervult nu de functie van directeur, hiermee zijn bestuurlijk en uitvoerend orgaan gescheiden en geeft YES vorm aan “good governance”  .

Financiën

YES heeft haar eerste donatie ontvangen van een Nederlands bedrijf. We zijn er erg blij mee dat Seinpost uit Waalwijk, een organisatie met expertise op o.a. het vlak van jeugdhulpverlening, besloten heeft om YES financieel te ondersteunen in het volgende schooljaar. Mede hierdoor lijkt onze doelstelling om in het nieuwe schooljaar voor het eerst onze projecten i.p.v. op 2 nu op 3 scholen te gaan uitvoeren, dichter bij te komen. We blijven bezig met de zoektocht naar geldstromen.

Examens

Op 1 augustus hebben de leerlingen van de MULO scholen in Suriname hun uitslag gehad. Er wordt, zoals elk jaar weer veel over gesproken. Het landelijke slagingspercentage is 40%. Na de herexamens zal dit cijfer uiteraard stijgen, maar het blijft een zorgelijk percentage.

Ook Mulo George Asin komt dit jaar niet boven het landelijk gemiddelde, hetzelfde geldt voor onze YES leerlingen. Alleen is het grote verschil dat wij weten dat het percentage van onze leerlingen, dat ondanks  hun meervoudige problematiek, met de support van YES toch in staat is geweest om positievere resultaten neer te zetten dan zij aanvankelijk van zichzelf hadden verwacht.

Een mooi voorbeeld hiervan is één van onze jongeren die de hele school heeft doen verbazen door geen herexamen kandidaat te zijn, maar gewoon in 1 keer te slagen!

YES team

Het ‘YES Train de Trainer Weekend’ in juni  was zeer succesvol. Er waren drie nieuwe mannen aanwezig en twee hiervan lijken heel goed in het team te passen. In het weekend van 10 augustus hebben wij weer een teamtraining en zal definitief worden hoe ons team voor volgend schooljaar er uit zal komen te zien. De trainers Rachel Wittenberg (1986) en Jamie King (1986) hebben in deze periode hun eerste gehele schooljaar bij YES afgesloten. Reden voor een interview!

Sinds wanneer werk je bij YES.

JAMIE: In juli 2012 hadden wij ons eerste trainersweekend en ik was vanaf dat punt een trotse YESSER. Officieel begon ik in Oktober 2012 met het traject op de George Asin School.

RACHEL: Na het trainersweekend van 21/22 juli 2012 wist ik zeker dat ik bij YES hoorde. Vrijdag 12 oktober gingen we voor het eerst naar de school voor de presentatie. (wow, wat was ik zenuwachtig)

Wat vind jij het sterkste onderdeel van YES

JAMIE: Een van de  sterkste onderdelen van YES vind ik, dat de jongeren zich bewust worden van de kracht van communicatie.

De periode van adolescentie is een van de belangrijkste periodes in je leven. We zijn hier het meest kwetsbaar en om deze reden vind ik, dat wij met YES dat” kostbare “bieden aan de jongeren wat ze nodig hebben. Dit is vooral te merken aan de getoonde dankbaarheid tijdens en na de trajecten.

RACHEL: de bewustwording voor de jongeren is dat ze zien dat er altijd keuzes zijn. Ik heb voor mijzelf ook erg veel geleerd van YES op dit vlak.

 

Hoe zie jij de toekomst van YES

JAMIE:  Als de middelen toereikend zijn zie ik YES uitgroeien tot een organisatie die met een team van tenminste  20 trainers  trainingstrajecten kan verzorgen, zowel binnen als buiten Paramaribo. Ik hoop dat de mogelijkheid ontstaat dat we uitgroeien tot een organisatie die jongeren zelfs studiebeurzen kan verschaffen. Het is soms moeilijk om te zien dat jongeren de school moeten verlaten, vanwege weinig steun en financiële middelen.

RACHEL: Ik weet dat YES veel groter zal worden in de toekomst. Ik zie YES als een onmisbare nationale organisatie die trainingen zal verzorgen op alle scholen in Suriname. Niet alleen aan leerlingen, maar ook aan leerkrachten.

 

Wat is jouw eigen grootste uitdaging in je leven

JAMIE: Mijn grootste uitdaging is nog steeds om meer tijd maken voor mezelf. Ik heb een druk leven met mijn fulltime baan, YES en familie en vrienden voor wie ik tijd wil maken, waardoor ik weinig tijd maak voor mezelf. Ik moet vaak nog leren de verschillende keuzes en mogelijkheden te zien.

RACHEL: nee durven zeggen zonder schuldgevoelens te hebben. Keuzes leren maken aan de hand van mijn eigen behoefte en gevoelens. Ik vind het moeilijk om een ander persoon teleurgesteld te zien.

 

Wat zie jij als grootste uitdaging voor YES

JAMIE: Het is een uitdaging voor YES om trainers te vinden die zich volledig kunnen committeren aan de Stichting. Tot nu toe is het een parttime job, omdat de middelen van de Stichting minimaal zijn om vaste trainers in dienst te nemen. De trainers hebben allemaal een fulltime baan naast YES waardoor niet de complete inzet gegeven kan worden.

Rachel: Structurele financiering vinden, zodat YES kan uitgroeien tot een organisatie die de capaciteit heeft om alle jongeren van Suriname trainingen te kunnen geven. Onze jongeren hebben er recht op.

 

Welk YES moment zul je nooit vergeten

JAMIE: Ik heb verschillende momenten  die ik nooit zal vergeten, één daarvan was tijdens het na- traject. Een van mijn leerlingen vertelde vol trots dat ze de keuze gemaakt had open te communiceren met haar familie/vrienden over haar gevoelens en behoeften. Ze vertelde met tranen van blijdschap wat de positieve reacties waren en dat ze eindelijk het gevoel had dat ze begrepen werd door de meest belangrijke mensen in haar leven. And that’s why we do this. Helping them to see choices and believe in themselves,  YES YES WE CAN!

Rachel: Veel momenten en als ik er één moet noemen dan was het toen een leerling mij in vertrouwen iets vertelde waar ik erg door geraakt was en ik moest zoeken op welke manier ik haar het beste kon coachen, dus zonder haar te vertellen wat zij moest doen. De week daarop vertelde ze mij welke keuze ze had gemaakt en voelden wij ons beiden zo trots op haar kracht en duidelijke communicatie. Om jongeren zo te zien groeien is een onbeschrijfelijk gevoel. YES is voor mij met niets te vergelijken.

Het mogen duidelijk zijn waarom YES blij is om deze 2 jonge gepassioneerde dames aan boord van ons team te hebben! We houden jullie op de hoogte in het nieuwe schooljaar. Voor iedereen een prettige vakantie en onze dank voor jullie support!

 

Brasa,

Apana, Jamie en Rachel

 

 

 

Delen: