Covid-19 is, op het dragen van de mondkappen na, terug naar een nieuw normaal. In de laatste nieuwsbrief hadden we gedeeld dat onze Empowerment trainingen eindelijk weer waren begonnen. Na twee jaar Covid drama heeft YES het nu drukker dan ooit tevoren. Het is zelfs zo intensief, dat Apana mij heeft gevraagd om het stokje over te nemen voor deze nieuwsbrief, om jullie een inzicht te geven in waar YES de afgelopen tijd mee bezig is geweest.

YES, this is me, Serita

Who is me
Mijn naam is Serita Smit. Eind februari ben ik uit Nederland gekomen om het YES team als vrijwilliger voor een half jaar te komen versterken. De covid-19 pandemie heeft mij o.a. geïnspireerd om een sabbatical te nemen. Suriname is de geboortegrond van (wijlen) mijn oma en ik wilde iets betekenen voor de jongeren van Suriname. Ik ben overgevlogen met een achtergrond in de Sociale Psychologie en jeugdhulpverlening in mijn rugzak, maar ik kan jullie zeggen…de YES stof is ook voor mij een eyeopener! Elke week zie ik hoe YES een veilige plek creëert voor de jongeren om zichzelf te zijn, te praten over wat hen allemaal bezighoudt en om hun emoties te delen.

Data-analyse en impactmeting
Momenteel ben ik bezig met het verwerken van de impactmetingen en evaluaties van de jongeren die de Empowerment training Level 1 reeds succesvol hebben afgerond. Een mooie rapportage komt er nog aan, en dat is mijn verantwoordelijkheid. Een aantal quotes willen wij alvast met jullie delen over hoe de jongeren de Level 1 training hebben ervaren:

YES was voor mij als een deur die nieuwe mogelijkheden voor mij openmaakt.
Een pad naar ontwikkeling.
~Jean- Marie

YES was voor mij als airco die frisse lucht geeft met positieve dingen die je voor de rest van je leven kan gebruiken.
~Desilio

It was a mindopening experience.
~Denise

YES was voor mij als de wind ik was verblind door de mist voor mijn ogen die mijn bewustzijn blokkeerde. Toen kwam de wind en waaide de mist weg en maakte mij bewust van mijn leven.
~Caesa

YES was like a ocean washing away my shell revealing my innerself
~Christian

Door deze training heb ik geleerd om geen muren, maar bruggen te bouwen.
~Dristhi

Voor YES voelde ik mij als de enige ster in het universum, maar na de training zie ik het hele universum.
~Shachand

De training was heel belangrijk voor mij om mezelf te ontwikkelen en om mezelf beter te begrijpen, YES werd gestuurd door God en ik had het nodig. Ik ben dankbaar want ik heb veel kunnen leren en de stof die we hebben gehad zal ik altijd nodig hebben.
~Rochelle

I was in a dark place, but YES gave me hope and brought light into my life.
~Challegain

YES heeft mij veiliger laten voelen, ik kan meer open zijn over hoe ik mij voel en ik kan om hulp vragen. De training is als een warme hug, ik voel me safe.
~Tanisha

Wat YES heeft uitgevoerd en afgerond
De motivatietraining in maart heeft ruim 80 examenklas jongeren bereikt en een boost meegegeven voor hun examens. Ook hebben in maart 88 jongeren hun certificaat behaald voor de Empowerment training Level 1. YES was blij dat we toch nog met 10 ouders hebben kunnen werken aan nieuwe mogelijkheden in de opvoeding en de communicatie met hun kinderen tijdens de Empowerment training voor ouders. Op dit moment zijn we heel enthousiast bezig met 55 jongeren in de Empowerment training Level 2. Daarin werken we wekelijks met de jongeren aan verdieping en bestendiging van het geleerde zodat zij de volgende stappen kunnen nemen in Empowerment. En in de paasvakantie hebben wij ons eerste residentiële Empowerment training voor meisjes uitgevoerd, waarin krachtige jonge vrouwen zich hebben ontwikkeld om een vrijere toekomst tegemoet te gaan.

Waar is YES nog meer mee bezig
Vorige week zijn we weer gestart op de scholen na een aantal weken paasvakantie en we kijken uit naar hoe de jongeren zich de komende zes weken zullen inzetten voor het vervolg van de Level 2 training. Het intensieve follow-up traject van de Residentiële Empowerment training voor meisjes is opgestart. Verder gaan we in augustus eindelijk na 2 jaar ook weer onze reguliere residentiële training uitvoeren.

Resilient Suriname
Suriname is een boeiend land. Dat het land erg geraakt is door de Covid-19 pandemie en de economische crisis is zichtbaar, maar desondanks is het een land dat veel moois te bieden heeft. Suriname mag sowieso trots zijn op haar jongeren die zich met commitment inzetten voor hun ontwikkeling en sterke keuzes voor de toekomst!

YES WE CAN!

Groetjes van het hele YES-team en een brasa van Apana,
Serita Smit

Kijk elke zondag op onze Facebook voor de wekelijkse updates van onze projecten.

Delen: