IMG_3488Het is voor de jongeren een spannende tijd: vanaf 5 december start de  eerste S.O. periode. De voornaamste oorzaak van minder goede cijfers, is dat jongeren niet goed om weten te gaan met de factor planning!
Ik krijg regelmatig flash-backs naar mijn eigen schooltijd, want ook ik had er een handje van om alles op het laatste moment te doen. Alhoewel het voor een deel echt bij de leeftijd hoort, is het ook heel krachtig om te zien, dat de jongeren echt gebaat zijn bij het bewust worden van hoe je een goede planning in elkaar zet. Het wekelijks terugkijken naar hun eigen planning en evalueren wat er wel en niet goed heeft gewerkt, geeft ze zichtbaar meer animo tot studeren.

Jongens
Zoals ik jullie al eerder had laten weten, zijn we bezig geweest met de missie op MULO Latour om meer jongens naar de YES! training te krijgen. We hebben alle jongens van de 4e klassen bijeen  gebracht en mijn collega Cor Marengo heeft ze van man tot man gesproken. De groep bestond uit 13 jongens, daarvan hadden 7 toegezegd naar de training te komen. Van deze 7 zijn er 2 moedige jongemannen daadwerkelijk verschenen. In de groep van Latour hebben we nu dus 4 jongens in de plaats van 2. Een verdubbeling waar wij blij mee zijn en het heeft geleid tot het idee om in 2012 een traject te gaan draaien op een L.T.S. Ik laat jullie daar t.z.t. natuurlijk meer over weten, maar ik denk werkelijk dat het een stap is die we moeten gaan maken, als we de verantwoordelijkheid willen nemen om meer jongens in de maatschappij te empoweren.

Cross the line
In deze fase van de trainingen doen we de oefening “cross the line“. In NL inmiddels bij meer mensen bekend geraakt door de documentaire “over de streep”. In het kort komt het er op neer dat het een oefening is die op een heel intense, emotionele manier de groep bewust laat worden dat we veel meer overeenkomsten met elkaar hebben dan we denken. De hele groep beantwoordt in stilte een aantal zeer persoonlijke vragen, door over een denkbeeldige lijn naar voren te lopen. Vervolgens stil te staan en in volledige stilte naar elkaar te kijken. Deze oefening is niet alleen voor de jongeren een ervaring die ze nooit meer zullen vergeten, ook voor het team is het een zeer intense ervaring. De diepte waarmee deze oefening mij in het hart raakt is moeilijk te beschrijven, hetzelfde geldt voor het beschrijven van wat er in de groepen is veranderd nadat ze deze oefening met elkaar gedaan hebben….

Cadeautje
De feestmaand komt er aan en YES krijgt een cadeautje! Voor de laatste 7 weken van de trainingstrajecten krijgt ons team versterking van Rachel Snip. Ik kreeg via mijn netwerk een mail door gestuurd van deze dame, waarin zij aangaf voor een periode naar Suriname te komen, om haar bijdragen te willen leveren voor de ontwikkeling van de Surinaamse jeugd. Rachel Snip is de oprichtster van de Grace Academie en geeft trainingen in talentontwikkeling. Het YES-team verheugt zich zeer om haar voor de komende periode aan boord te verwelkomen! Het betekent ook, naast nog meer individuele aandacht tijdens de YES trainingen, dat onze jongeren de mogelijkheid krijgen aangeboden om een extra 2-daagse workshop te volgen van de Grace Academie!
Bewustzijn is kracht, door de training vergroten ze hun bewustzijn en zijn ze in staat om meer keuzes te zien en te creëren voor zichzelf. Dit geeft ze zelfvertrouwen waardoor ze hun doelen kunnen behalen. Het bewustzijn van de jongeren is enorm aan het groeien en wij zijn geweldig trots op ze! YES WE CAN!

Namens het YES team en ik zelf,
Heel veel dank voor jullie support en donaties!
Brasa,

Apana van Leeuwaarde

Delen: