Het gaat goed met Yes. Het gaat natuurlijk vooral om de kwaliteit, maar voor een keertje hebben we het over mooie getallen. In februari hebben 81 leerlingen onze empowermenttraining succesvol afgerond. Voordat de leerlingen hun eindcertificaat behalen moeten zij in de laatste fase van het traject een presentatie geven over alles wat ze geleerd hebben in de training aan hun ouders en andere genodigden. Ook dit jaar was het weer een feest om te zien hoe de leerlingen aanvankelijk verschrikkelijk zenuwachtig zijn en dan een geweldige prestatie neerzetten. Ouders zijn niet alleen zeer trots op hun kinderen, maar ook erg onder de indruk van het niveau van de leerstof. Ze geven vaak ruiterlijk toe dat zij zelf ook veel geleerd hebben van de presentaties. Het YES WE CAN gevoel van onze leerlingen wordt hierdoor nog eens extra versterkt!

 

certif7

 

18 Leerkrachten unaniem gelukkig
Voor het eerst in de geschiedenis van Yes hebben we niet alleen leerlingen maar ook leerkrachten getraind. Dat werkt natuurlijk aan twee kanten: de leerkrachten begrijpen wat de leerlingen doormaken en de leerlingen voelen zich beter begrepen. In februari en maart heeft de pilot-training voor leerkrachten plaats gevonden.
Voor deze gelegenheid is Christien Oudshoorn van Stichting Che Amigo  een trainer met erg veel ervaring op dit vlak speciaal naar Suriname gekomen om YES te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoer van dit traject.
18 leerkrachten van de Wim Bos Verschuur school hebben deelgenomen aan de training. Het was zeer inspirerend om te zien hoe gedreven de leerkrachten waren om zich de vaardigheden eigen te maken van “de leerkracht als coach”. We hebben het curriculum aan gepast aan dit enthousiasme en heel veel tijd ingelast voor het praktisch oefenen met casussen uit hun dagelijkse praktijk. Alle leerkrachten hebben unaniem in hun eind evaluatie aan geven de training zeer leerrijk en te hebben gevonden en er naar uit kijken om met hun nieuwe tools aan de slag te gaan.

 

15_4_natraj7

Het coaching natraject
In maart startte ons coaching natraject voor de leerlingen die het eerste traject hebben afgerond maar na het behalen van hun certificaat nog extra support willen.

We werken met deze leerlingen in hele kleine groepjes. Hierdoor is er veel ruimte voor het bespreken van hun persoonlijke uitdagingen en obstakels. We gaan door met een verdieping van de stof van het eerste traject en we houden en strakke vinger aan de pols van hun leerprestaties. Er nemen 33 leerlingen deel aan het coaching traject dat duurt tot het eind examen in juli.

 

15_4_traintrn7

Yes, train de Yes-trainers
Terwijl we bezig zijn met de leerlingen zijn we het hele schooljaar actief met de verdere ontwikkeling van de YES trainers. Eind april zal het team op een locatie buiten de stad opnieuw een intensief Train-de-trainers-weekend doorlopen.
Het verder ontwikkelen van trainersvaardigheden, de procesbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling vragen de volledige focus van het team. Het trainersweekend brengt niet alleen individueel veel ontwikkeling als trainer/coach, maar versterkt ook de mogelijkheden om elkaar feilloos aan te vullen als team in zijn geheel.

NTI/NLP
Het Nederlandse trainingsinstituut NTI/NLP komt elk jaar naar Suriname zodat mensen hier zich kunnen ontwikkelen op het gebied van NLP, systemisch werk en oplossingsgerichtwerken. Logo NTI NLPEen grote groep kijkt elk jaar reikhalzend uit naar deze mogelijkheid om trainingen te kunnen volgen op hoog niveau tegen een prijs die geheel is aan gepast aan de Surinaamse financiële norm.

NTI/NLP heeft YES een geweldig aanbod gedaan! 3 van onze trainers zijn uit genodigd om in juli mee te lopen met de jongerentrainingen die gegeven worden door hun Youth Academy. De kosten hiervoor worden helemaal gefinancierd door NTI/NLP.
Het is een enorme kans voor YES om zich zeer krachtig verder te ontwikkelen en een schat aan ervaring op te doen in residentieel trainingswerk. YES is ongelofelijk trots en dankbaar voor deze bijzondere donatie!

YES WE CAN!
Iedereen heel veel dank voor jullie support en interesse. Like ons op Facebook om wekelijks te volgen hoe het met onze projecten gaat.

Delen: