Suriname staat in de regio bekend om onze uitbundige viering van Owru Yari (oud op nieuw).  Met de viering van carnaval tellen wij in de regio niet mee maar Owru Yari is “ons ding”. Al vanaf half December begint de stemming er goed in te komen. Op de luchthaven worden overuren gedraaid om alle Surinaamse Nederlanders en toeristen welkom te heten. Het aantal feesten in de stad neemt per dag toe, om uiteindelijk in een apotheose te eindigen op de 31e december!
Ook bij onze jongeren was het verlangen naar het begin van de vakantie merkbaar aanwezig. Ze hebben het eerste gedeelte van de eerste S.O.-periode afgesloten. Na de vakantie zullen er nog schoolonderzoeken zijn voor de laatste vakken.

Vertrouwen

Ik merk dat de meeste jongeren er veel vertrouwen in hebben dat ze goede cijfers zullen krijgen. Ik weet niet zeker of ze inderdaad allemaal voldoendes zullen halen, wat ik wel met zekerheid weet is dat hun zelfvertrouwen heel erg is toegenomen. Jongeren die in het begin van onze training in tranen uitbarsten omdat de uitdaging om in de klas te spreken of om zich zelf te presenteren voor de groep te groot was, staan nu voor de groep met trots op hun gezicht. Ze durven vragen te stellen en hun mening te geven.
Jullie begrijpen dat wij als team trots en intens  genieten van hun groeiprocessen. Ik ben mij er van bewust dat ik jullie te kort doe, door er niet voor te zorgen dat dit soort prachtige momenten worden vastgelegd op foto of film. De waarheid is, dat wij als team al een aantal keer wel degelijk camera’s mee hadden genomen, maar dat we zo opgaan in het werk dat we vergeten om shots te maken. Een “vreemde” laten komen om deze klus uit te voeren, zorgt wel voor wat remming binnen de groep, maar is wellicht toch de beste oplossing. Bij deze mijn goede voornemen voor 2012…..

1000%

Hier volgt een stukje uit een van de schrijfopdrachten die we de leerlingen hadden gegeven.

“Vroeger luisterde ik naar al het negatieve dat men over me zei, maar nu maak ik me niet zoveel meer druk over wat men over me zegt. Ik zei vroeger ook dat ik het niet kan en dat ik dom ben, maar nu ik de training volg ga ik er 100% ervoor. Ik weet dat ik het kan en ik geloof 1000% in mezelf!

Zoals ik al met jullie deelde in mijn laatste update, zijn we in de training in de fase gekomen van doelen stellen en leren plannen. We hebben de laatste lessen voor de vakantie gebruikt om de leerlingen te stimuleren om hun doelen op een creatieve manier te presenteren. We hebben ze gevraagd om hun doelen te verwoorden in rijm en rap. Alhoewel wij dachten dat dit voor jongeren gemakkelijk zou zijn, bleek het  voor de meeste  een geweldig grote stap om zich zelf op deze manier te presenteren. Maar uiteindelijk is het iedereen gelukt om te  gaan staan voor zijn doel. Het was een feest om te dansen en zingen met onze toekomstige douaniers, politieagenten, stewardessen,  advocaten, rechters, leerkrachten,  architecten en artsen en nog veel meer…..
YES THEY CAN, YES THEY CAN, YES THEY CAN!

Namens het YES team en mijzelf voor jullie allen een hele feestelijke jaarwisseling, wan bun nyu yari en heel veel inspirerende doelen voor 2012!
En natuurlijk opnieuw bedankt voor al jullie support en donaties!

Brasa, Apana van Leeuwaarde

Delen: