We zijn natuurlijk ook schooljaar 2016/2017 begonnen met onze empowermentprojecten. YES is op twee scholen aan het werk: De R.D. Simons school en de H.G. Sylvester school.
80 leerlingen uit de eindexamen klassen hebben gekozen om 12 weken lang een keer per week na school niet gaan chillen of te gaan slapen, maar keihard te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Met elkaar delen wat we moeilijk vinden in het leven. Leren hoe je op een nieuwe manier naar dingen kan kijken. Kwaliteiten van jezelf ontdekken en opeens veel meer mogelijkheden en keuzes zien. Geweldig om met deze powerrr jongeren te werken!

Zenuwen en… trots

Om na 12 weken hun certificaat te kunnen behalen moesten de leerlingen een presentatie geven van alle stof die ze geleerd hebben tijdens de training. Het publiek bestond uit hun ouders, familie, de schoolleiding en leerkrachten. De leerlingen waren ontzettend zenuwachtig, maar ze waren zich ook heel erg bewust dat ze het publiek echt wat te vertellen hadden. Dit was hun kans om volwassenen ook iets te mogen leren, het was hún show. Na afloop blaakte iedereen van trots: de leerlingen, de gasten en niet in de laatste plaats het YES team!

Certificaten met vlag en wimpel!

Onze laatste meeting van de training was een behoorlijk emotioneel samenzijn. Aan deze intense reis van 12 weken is een einde gekomen. Hier en daar werd er een traantje weg gepinkt. Sommige leerlingen zullen wij nog terug zien in een van onze volgende trajecten. Een ding is zeker: deze moedige jongeren hebben geweldige stappen gemaakt en zullen stappen blijven zetten om zo al hun doelen in het leven te bereiken. Zij hebben hun certificaten met vlag en wimpel verdiend!

Verkiezingen nationaal jeugdparlement 8 februari

In Suriname hebben wij sinds 2004 een jeugdparlement. In dit parlement zitten 29 vertegenwoordigers van uit alle 10 districten van Suriname. Zij hebben de taak om input te geven aan de regering t.a.v het jeugdbeleid en te kijken of voorgenomen beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Alhoewel geen makkelijke taak, wel een zeer belangrijke. We zijn dan ook blij dat 2 van onze oud-leerlingen op de kieslijst staan.
YES wenst Boaz Linger en Chrystal Bergen heel veel succes en roept alle jongeren van Suriname op om te gaan stemmen op 8 februari! YES WE CAN!

YES in het volgende kwartaal

In februari hopen we te starten met de empowerment training voor leerkrachten. Hierin bieden we leerkrachten nieuwe mogelijkheden van omgaan met “probleem”-gedrag van leerlingen, effectieve communicatie en nieuwe manieren om leerlingen te motiveren.
In maart gaat het 2e traject voor leerlingen van start. We gaan dan 12 weken lang met kleine groepjes van maximaal 7 leerlingen aan de slag met het coachingstraject. Hierin wordt er samen gekeken naar studieplanning en zaken die de leerlingen graag willen verbeteren in hun privéleven.
In de volgende blog vertellen we graag hoe deze twee trajecten zijn verlopen.
YES WE CAN!

Iedereen heel veel dank voor jullie interesse en support.

Brasa,

Apana van Leeuwaarde

Voor onze wekelijkse update kijk op onze facebook-pagina!

Delen: