Op de George Asin MULO durfde we het aan… de jongeren mochten presenteren hetgeen ze in onze training geleerd hebben. Dat presenteerden ze aan hun ouders, verzorgers, familie, vrienden en last but not least aan de directrice en de leerkrachten van de school! Ik moet eerlijk bekennen dat niet alleen de leerlingen extreem zenuwachtig waren.  Onbeschrijfelijk om te zien wat het met jongeren doet als ze een reusachtige overwinning behalen op hun eigen zenuwen. Het leek wel of ze allemaal plotseling een aantal centimeters groter waren. U kunt zich wellicht voorstellen hoe het voor ze was om aan volwassenen o.a. verschillende communicatie modellen te mogen presenteren: YES THEY CAN! Het was een dag vol trots, voor de ouders, de jongeren, de school en het YES team!

Certificering en evaluaties
Het uitreiken van de certificaten was een feest! Een feest waar gehuild en gelachen is. Ook voor ons als team blijft het elke keer weer heel emotioneel om afscheid te nemen van de groepen. YES neemt het geven van de certificaten heel serieus, bij niet voldoende presentie worden er geen certificaten verstrekt.  71 jongeren hebben met trots hun certificaat in ontvangst mogen nemen.
Alle jongeren hebben een uitgebreid evaluatieformulier in gevuld. Hieronder volgt een samenvatting van een onderdeel van de evaluaties. En we hebben het in tabellen geplaatst [met dank aan ons teamlid Sabine de vries!]. We hebben met de jongeren afgesproken dat alle antwoorden op de persoonlijke vragen vertrouwelijk zullen blijven, toch hebben we met toestemming van de des betreffende leerlingen  ook enkele van de persoonlijke antwoorden in deze log gezet.

  • Ik ben door mijn zelfvertrouwen echt bewuster geworden, omdat ik nu echt kan zien hoeveel ik eigenlijk kan doen in mijn leven!
  • Ik weet nu niet alleen hoe ik met mezelf om moet gaan, maar ook met andere. Ik weet waartoe ik instaat ben, dus wat ik allemaal kan.
  • Ik vindt het veel beter en makkelijker om mijn doelen te stellen met SMART. En ik kan beter met mensen communiceren en ik kan mijn kernkwadranten maken. Dit alles door de YES training!
  • Dingen die ik nooit zou toegeven, heb ik meegedeeld in deze training aan jongeren die ik kende en ook jongeren die ik niet kende. Dit was een van mijn leukste momenten tijdens de training.
  • Ik ben meer begrip gaan tonen voor mijn vrienden en vooral mijn familie. En ik heb stappen kunnen ondernemen, zoals het stimuleren van mijn zusje.

Uitkomsten evaluatie  Mulo Asin en Latour

Hoeveel % meer ben jij je door de training bewust geworden hoe jij communiceert/luistert?

Hoeveel % meer ben jij  je door de training bewust geworden van je eigen kwaliteiten?

Hoeveel % meer vertrouwen heb jij nu in je zelf door de training, dat jij jouw doelen in jouw leven kan behalen?

Wat voor cijfer geef jij deze empowerment  training van 1 tot 10?

Verder viel op dat nagenoeg alle leerlingen die een evaluatieformulier hebben in gevuld aangaven dat ze het belangrijk tot zeer belangrijk vinden dat alle leerlingen in Suriname een empowerment training krijgen. Sommige leerlingen gaven tevens aan dat er ook zulke trainingen voor ouders en leerkrachten zouden moeten komen.

Het YES team en afscheid
Zoals ik een aantal maanden geleden aan jullie schreef, kreeg ons team versterking van Rachel Snip. Rachel was voor 3 maanden in Suriname en is vandaag weer terug gekeerd naar de sneeuw. Ik kan het eigenlijk nog niet zo goed geloven dat ze weg is. Rachel is een bijzondere vrouw die zich met ziel en zaligheid heeft ingezet voor YES! We gaan haar ongelofelijk missen en ook via deze weg wil ik  haar zeggen: Dank je wel mi gudu voor al je inzet, je professionaliteit en je passie! Kom snel weer terug hoor!

Veranderingen
Niet erg leuk om met triest nieuws te eindigen, maar ook van minder leuke zaken wil ik jullie op de hoogte houden. Mark Lobman en Edward Geerlings zijn door privé omstandigheden voorlopig niet in staat om voor YES! te werken. Asaada van de L’ Isle heeft zich definitief terug moeten trekken uit  het YES trainers team. Doordat ook Rachel pas volgend schooljaar terug komt naar Suriname, heeft YES niet de team capaciteit om nu nieuwe trainingstrajecten  op te starten.

Voor de komende fase gaan we ons met  het kleinere team intensief richten op de na trajecten. Ik ben nu druk bezig om alles in kaart te brengen en de evaluatie gesprekken met de scholen af te ronden. We zullen zeer binnenkort aan de slag gaan om met de jongeren die onze training hebben gevolgd kleine groepen te formeren waarmee we dan de coachingstrajecten gaan op starten.

Dit houdt o.a. in dat we ze wekelijks gaan coachen op het behalen van goede cijfers en er zal ruimte zijn om ondersteuning te bieden bij persoonlijke problemen. We zullen ons inzetten om ze de support te bieden, die de kans op het behalen van hun diploma dit jaar maximaal maakt!

YES WE CAN! YES THEY CAN!

To be continued…

Gran tangi voor al jullie support!

Brasa, Apana van Leeuwaarde

Delen: