Door de Chikungunya-epidemie in Suriname zijn de scholen dit jaar een week later gestart. Ook voor YES betekende dit een latere start van de projecten, maar vanaf eind oktober zijn wij in volle gang.
Dit schooljaar hebben we in totaal 82 leerlingen op 2 MULO scholen in Paramaribo. De “Wim Bos Verschuur”- en de “George Asin”-school.Dit is al het 4e jaar dat YES aan het werk is en het blijft ons diep raken dat zoveel jongeren zoveel verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. De veiligheid in de groepen is groot en we delen veel met elkaar. We zien hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn wekelijks groeien. De jongeren hebben zich nu net met 100% focus op hun 1e S.O. periode gestort. Na de vakantie zullen ze hun cijfers krijgen.

Leerkrachtentraining
YES heeft in haar beleidsplan op genomen om op de projectscholen ook de leerkrachten een trainingstraject aan te bieden. In februari 2015 zal het traject van start gaan. We streven er naar dat zoveel mogelijk leerkrachten zullen deelnemen.
Het traject wordt op maat door YES ontwikkeld. De basis is effectief, oplossingsgericht communiceren, nieuwe manieren van leerlingen inspireren en motiveren, en hoe om te gaan met “probleemgedrag”. Op deze manier zal empowerment meer geïntegreerd kunnen worden in de school als geheel. De directie van beide scholen is enthousiast en ook verschillende leerkrachten hebben al aangegeven zeker te willen deelnemen.

Het YES team
Zoals bekend was YES opzoek naar nieuwe teamleden. Inmiddels is ons team verrijkt met Omaira Defares-Vrede en Argil Reyke. Twee mensen met zeer krachtige competenties en talenten. Argil zijn achtergrond is muziek en hij is als rapper een echte woordkunstenaar. Omaira is pedagoge en runt een crèche naast haar werkzaamheden voor YES.

Het werk wat YES doet, vraagt van alle teamleden om heel veel van zichzelf te laten zien. We zijn daardoor in korte tijd al echt een erg hecht team geworden. Iedereen is er blij mee dat we zeer complementair aan elkaar zijn, dat we de lach en de traan met elkaar delen en met heel veel inzet samen aan de slag zijn met de ontwikkeling van onze leerlingen.

Onze privé donateurs
In augustus dit jaar hebben wij aan onze donateurs bekend moeten maken dat onze ABN/AMRO rekening in Nederland per september gesloten zou worden. We waren kennelijk “te klein” voor zo’n grote bank.
Apana van Leeuwaarde was weer in Amsterdam om in Mister Kitchen de jaarlijkse update voor donateurs te houden. Het was fantastisch om weer de steun en het enthousiasme te voelen van onze donateurs van het eerste uur. Het is wat telkens gezegd mag en moet worden: zonder jullie zou YES niet opgericht zijn en zouden we ook vandaag de dag niet onze projecten kunnen doen!
We zijn ook erg trots en dankbaar dat wij geen donateurs zijn verloren door het euvel met `de bank`: nagenoeg al onze donateurs hun donaties hebben overgezet naar de RABO bankrekening van YES-NL. Heel veel dank iedereen!

 

14_12_owrijari7

Jaarafsluiting 2014
Suriname staat bekend om zijn uitbundige viering van ”Owru Yari” (Oud & Nieuw). Vanaf 19 december wordt het per dag meer en meer voelbaar. Op vele plaatsen in de stad wordt er op straat gefeest en de dagelijks overvolle vliegtuigen uit Nederland doen ons inwoneraantal toenemen tot waarlijke overbevolking in Paramaribo. De apotheose op 31 december is een zee van dansende mensen in de binnenstad, waar een onbeschrijfelijke hoeveelheid vuurwerk word afgestoken.

YES wenst iedereen een bijzondere en krachtige afsluiting van 2014 en heel veel inspiratie, ontwikkeling en power voor 2015!

YES WE CAN!!!
Heel veel dank voor jullie support en interesse.

Als je wekelijks wilt volgen hoe het met onze projecten gaat… Like ons op Facebook https://www.facebook.com/pages/YES-Youth-Empowerment-Suriname/377960132290221?fref=ts

Delen: