We kijken terug op een intensief eerste YES-kwartaal van het schooljaar 2015/2016. In oktober zijn we onze empowerment training gestart op twee nieuwe projectscholen met 80 zeer enthousiaste leerlingen. In de groepen speelde er wat issues met enkele leerlingen onder elkaar. De allerbeste situatie om direct de aan geboden stof…op het gebied van communicatie en conflicthantering toe te passen in de praktijk. Inmiddels hebben de groepen heel veel persoonlijke dingen met elkaar gedeeld en is er veel vertrouwen en respect voor elkaar.Het gezamenlijk doel zorgt ook voor een sterke groepscohesie; alle leerlingen hebben een powerfull commitment zich te willen ontwikkelen en zijn vastberaden om hun certificaat te behalen eind januari!

Reünie met de leerlingen van de residentiële training van september

Het YES-team heeft geleerd dat het woord “reünie” de verwachting schept dat er voornamelijk met elkaar gechillt en gegeten wordt. YES zou YES niet zijn als we een hele dag alleen maar zouden eten en chillen.

Alhoewel de jongeren dus aanvankelijk niet hadden gerekend op een “zeer actieve” dag was het een groot succes om weer met elkaar aan de slag te gaan. We hebben de stof op creatieve wijze herhaald en ons ook gericht op nieuwe manieren van studeren.

Evaluatie door de leerlingen van de effecten van de training

giraf_kaartDe jongeren hebben op de “reünie” een evaluatieformulier ingevuld over de effecten van de empowermenttraining die zij residentieel gevolgd hebben in september 2015. We hebben ze gevraagd naar het effect van de training op hun zelfvertrouwen, motivatie voor school, hun doelen, durf/moed, communicatieskills, het uiten van gevoelens en het bewust zijn van de eigen kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen.Een korte samenvatting.

Alle leerlingen geven aan dat hun zelfvertrouwen is toegenomen door de training en dat zij een veel duidelijker beeld hebben van hun doelen.

  • Bij ruim 60% is het zelfvertrouwen in sterke mate toegenomen.
  • Voor 95 % van de deelnemers heeft de training hun motivatie voor school versterkt, hun moed/durf en hun communicatievaardigheden (sterk) verbeterd.
  • Wat de kwaliteit van hun relaties betreft: het uiten van gevoelens en het herkennen van de eigen kwaliteiten en valkuilen, heeft de training voor ruim 83 – 89% een positief tot heel positief verschil gemaakt. De overige leerlingen geven aan dat dit hetzelfde is gebleven.

Quotes van de leerlingen
We vragen in de evaluatieformulieren ook of de leerlingen metaforisch kunnen beschrijven wat de YES-training voor ze heeft betekend. “Vroeger was ik een zwart/wit T.V., maar sinds YES zie ik alles in heldere kleur” YES is een camera voor mij, want nu heb ik beeld op mijn leven” “YES saw me! Now I’m shining!” “Ik ben een leider geworden en ik kan ook andere mensen op het juiste pad brengen” “YES is voor mij een pen waarmee ik mijn levensverhaal verder kan schrijven” “YES heeft mij bewust gemaakt, dus nu loop ik op het lichte pad en niet in het donker
2015_12_peers7

Peercoaches

YES is in de afgelopen grote vakantie gestart met het opleiden van 10 peer-educators.
In dit nieuwe schooljaar hebben we de eerste stappen gezet om peer educators in te zetten in onze projecten. Xaviera Simson en Isaiah Vlijter zijn de twee peers die volledig meedraaien met de wekelijkse meetings op de scholen. Het effect dat zij hebben op de leerlingen is indrukwekkend! Als zij hun verhaal vertellen voor de groep is het zichtbaar en voelbaar dat de impact van een andere orde is dan wanneer een van de “oudere” teamleden voor de groep staat.
Het mes snijdt aan twee kanten, want ook Isaiah en Xaviera krijgen volop de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. In 2016 gaan we een aantal motivatiedagen geven op verschillende scholen en daar zullen ook de andere peer-educators worden ingezet. Ondertussen vervolgen wij het opleidingstraject met de hele groep peers door het jaar heen.

14_12_owrijari7

Owru yari

Inmiddels zijn al onze trouwe lezers en donateurs allemaal op de hoogte van het feit dat wij in Suriname zeer grote waarde hechten van het vieren van de afsluiting van het jaar. De zogenaamde december dyugudyugu! De feestelijkheden beginnen eigenlijk al voor de kerst en bouwen zich op tot een “knallende” apotheose op 31 december met het Pagara-(duizendklappers)-festival.

YES wenst iedereen in Nederland en in Suriname eerst een mooie Kerstmis met heel veel “Giraffe”-communicatie. De taal van de giraffe is een taal van mededogen, oprechtheid en empathie (zie google). En voor 2016 een bijzonder jaar vol prachtige verrassingen, zinderende inspiratie en unieke mogelijkheden!

YES WE CAN!

Iedereen dank voor jullie support en als je frequenter op de hoogte wil blijven van onze projecten like ons dan op Facebook!

Brasa!

Apana

Delen: