Weer terug op Surinaamse bodem, na een zeer goede en vruchtbare werkvakantie in Nederland.  Ik ben absoluut  weer extra gemotiveerd  om met het werk van YES in deze volgende fase succesvol neer te zetten samen met het bestuur en het YES team. Mijn dank aan iedereen in Nederland die zich inzet voor YES en aan allen die mij nog meer inspiratie hebben gegeven. Met als hoogte punt de bijzondere avond;  “de YES donateurs update meeting” op 24 September in Mister Kitchen. YES WE CAN!

Het Nieuwe schooljaar is weer begonnen!
Oktober is niet alleen een maand die klimatologisch in Suriname veel van ons vergt. Het is het laatste gedeelte van `de droge tijd` is en wij baden dagelijks in het zweet. Het vereist een krachtige drive om ondanks de extreem hoge temperaturen het tempo er in te houden en de zaken goed op de rit te krijgen, want het is de start van het nieuwe schooljaar!

Mulo George Asin
De presentatie die wij op de George Asin hebben gehouden, was voor het kersverse team een adembenemende gebeurtenis. Wij hebben vorige schooljaar natuurlijk al een trainingstraject en een coachingstraject gedraaid op deze school. Dus konden wij onze presentatie geven voor 100 enthousiaste leerlingen; zij hadden immers al van de vierde klassers van vorig jaar gehoord dat de YES trainingen zeker niet saai zijn! Toen wij de presentatie afsloten met de mededeling dat iedereen die interesse heeft om de training te volgen zich mag inschrijven, maar dat er helaas maar plek is voor 40 leerlingen, werd er luidkeels gescandeerd; 50.. 50.. 50! Het heeft ons doen besluiten tot een middenweg en we zijn de training inmiddels gestart met 45 leerlingen.   Tijdens de eerste les kregen wij bezoek van  prof.dr. G.D. Wekker, sociaal en cultureel antropoloog. Wij waren heel blij om haar als gast te mogen hebben. Een evaluatiegesprek moet nog volgen en ik zal jullie daar uiteraard een samenvatting van geven.

Mulo Latour
Op Latour is YES anderhalf jaar geleden begonnen met de eerste pilot empowerment trainingen. Tot onze spijt moeten wij bekend maken dat YES door beperkte financiële mogelijkheden en daardoor ook een te kleine teamcapaciteit, dit schooljaar geen trainingstraject op Mulo Latour zal kunnen aanbieden. We hebben met heel veel inzet en enthousiasme drie trajecten op deze school gedraaid en een hele fijne samenwerking gehad met de directeur. We gaan er dan ook zeker van uit dat YES in de toekomst terug zal keren naar Latour.

LTS 2
Het is zover we zijn begonnen met onze pilot op de LTS 2. En zoals het hoort bij een pilot lopen wij tegen uitdagingen op! Op voorstel van de zeer enthousiaste directeur zijn wij met een groep van 42 jongens gestart. Een groot deel van de jongens is door de school verplicht  om de YES training te volgen. Ook ligt de leeftijd van de jongens ver uit elkaar. We hebben jongens van 20 jaar, maar ook van 14 jaar. Uiteraard waren wij ons als team er van bewust dat er een aantal grote obstakels te overwinnen zijn We hebben toch de keus gemaakt om deze uitdaging aan te gaan, omdat veel van de jongens in hun school carrière soms 3, 4 of zelfs 5 keer zijn blijven zitten. Zij moeten zeker de kans krijgen om empowered te worden en zich bewust te worden van hun kwaliteiten, zodat hun zelfvertrouwen wordt gesterkt. We zijn de training een week later gestart om zoveel mogelijk voorbereidingen te kunnen treffen die er toe bij kunnen dragen dat de jongens zelf gemotiveerd raken om deel te nemen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de eerste les wij helaas hebben moeten starten met slechts de helft van de groep. De zeer betrokken school zal er alles aan doen om te zorgen dat er de volgende les veel meer jongens aanwezig zullen zijn. Het YES team heeft inmiddels al flink wat extra tijd uit getrokken om het curriculum aan te passen en we zullen alles op alles zetten om  te zorgen dat de jongens die wel naar de les komen ook gemotiveerd blijven om de volgende lessen ook aanwezig te zijn.

To be continued……

YES WE CAN!

Heel veel dank voor jullie ondersteuning, interesse en donaties.

Een warme groet,

Apana van Leeuwaarde

Delen: